Obisk 35. Slovenskega knjižnega sejma v Ljubljani

22 učencev naše šole je v soboto, 30. 11. 2019, obiskalo letošnji knjižni sejem v Ljubljani. Spremljali sva jih Darja Lorenčič Lašič, knjižničarka in učiteljica Andreja Cvetko. Dan pa ni bil namenjen samo ogledu knjižnega sejma, ampak tudi spoznavanju Ljubljane na malo drugačen način. Naloga učencev je bila, da nas samostojno vodijo od železniške postaje Ljubljana do Cankarjevega doma. Spotoma  smo imeli postanke, kjer so naključno izžrebani učenci  predstavili nekatere znamenitosti Ljubljane. Učenci so informacije lahko poiskali preko mobilnih telefonov in s pomočjo knjižnih virov, ki smo jih imeli s seboj. Naša prva postaja je bila RTV Slovenija na Kolodvorski ulici. Sprejela nas je prijazna uslužbenka, ga. Jelka Grabljevec Ribarič, nam razkazala prostore RTV in odgovorila na vprašanja, ki so jih postavljali vedoželjni učenci. Zatem so sledile naslednje postaje – Mesarski most, tržnica, stolnica, Mestna hiša, Tromostovje, Prešernov trg, Šuštarski most, Kongresni trg, Trg republike in Cankarjev dom, kjer smo se udeležili vsakoletnega književnega dogodka. Tam smo se  zadržali kar nekaj časa, uživali ob ogledu knjižnih novosti ter prisostvovali različnim spremljevalnim dejavnostim, ki so takrat potekale na prizorišču knjižnega sejma.

Vtisi učencev po ekskurziji …

V spominu mi je vsekakor najbolj ostalo vodenje skupine. Do vsake »naslednje destinacije« sta nas popeljala dva naključno izžrebana učenca. To je povečalo našo pozornost pri ogledu znamenitosti. Na vlaku smo se pogovarjali in nasmejali ter se tudi nekaj naučili o naši prestolnici, saj smo sami raziskovali pot, ki smo jo potem prehodili.

Tudi na RTV-ju smo izvedeli veliko zanimivega, si ogledali tri največje studie in spoznali delo različnih uredništev.

Na knjižnem sejmu sem se najdlje zadržal pri založbi Karantanija, kjer sem kupil knjigo pisatelja Ivana Sivca. Ustavili smo se pri bolj znanih založbah, saj jih je bilo na prizorišču res veliko.

Tudi drugo leto se bom z veseljem udeležil  sejma, takrat v lastni režiji. (Andrej, 9. razred)


Bilo je zelo lepo, tako,

da upam, da drugo leto

me tudi povabili bodo tako.

Smo se malo ob Ljubljanici sprehodili

in si novih informacij pridobili.

Pa še na Prešernov trg smo se napotili

in se od tam do knjižnega sejma sprehodili.

Smo si knjige nakupili

in se na vlaku v kupejih precej prebudili,

na koncu pa smo staršem v objem skočili. (Rubi, 7. razred)


Imeli smo se odlično, uživali smo v dobri družbi, spoznavali znamenitosti Ljubljane in novosti na knjižnem sejmu. Zagotovo mi bo ta sobota ostala še dolgo v spominu. (Urban, 9. razred)


Najbolj se mi je vtisnilo v spomin, ko smo se učenci prelevili v vodiče po Ljubljani, ogled studiev na RTV ter razlaga o snemanjih in predvajanju filmov na televiziji.

Na sejmu sem si nakupila kar nekaj knjig – Prekletstvo titanov, Bitka v labirintu in Zgodbe za lahko noč za uporniške punce. (Tjaša, 8. razred)


Za iskanje željene knjige sem porabil kar veliko časa. Sicer pa sem se zelo zabaval in prihodnje leto se bom ekskurzije zagotovo udeležil. (Nejc, 7. razred)


Še dolgo se bom spominjala tega, kako so me bolele noge, saj smo si ogledali veliko ljubljanskih znamenitosti. (Nika, 7. razred)


Z veseljem se spominjam sprehoda po  Ljubljani. Izvedela sem, kako se imenujejo ljubljanski mostovi. V spominu mi je najbolj ostal Mesarski most. (Jera, 6. razred)


Druženje na vlaku je preseglo vsa moja pričakovanja. (Anonimno)


Prijetno druženje, sprehod po Ljubljani. Drugo leto si lahko ogledamo še kakšno drugo znamenitost. (Anonimno)


Na knjižnem sejmu je mojo pozornost  pritegnila pravljica o Bibi in Gustiju. Moja pričakovanja pred odhodom v Ljubljano so bila manjša.  (Neža, 8. razred)


Bilo je zabavno in zanimivo. Na knjižnem sejmu smo kupili knjige, a lanski knjižni sejem mi je bil bolj všeč.  (Kaja, 9. razred)

(Skupno 238 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Aktualno. Zaznamek za trajno povezavo.