Priporočila za branje – december 2020

ZA BZ LAHKO »VELJAJO«: – knjige iz domače knjižnice (tudi knjige, ki so jih kot otroci brali starši, pa jih imajo še vedno doma), seveda tudi tiste, ki niso na letnih bralnih seznamih; za starejše zrele bralce devetletke so prav gotovo že primerna tudi nekatera dela književnosti za odrasle; – pesmice, zgodbice, poljudni članki iz revij, …

Za otroke od drugega triletja naprej je zagotovo primerno reševanje Slovenskih knjižnično-muzejskih Megakvizov https://www.megakviz.si/novice/ Letos je tema prav Bralna značka: S knjigo v svet (Ob 60. obletnici Bralne značke).  Rešen kviz velja za prebrano knjigo.

PRIPOROČILNICA •

V priporočilnici predstavljamo najnovejše mladinske (tudi poučne) knjige. Objavljenih je že lepo število prispevkov (več kot 370), v katerih so predstavljene dobre knjige.

MNENJA BRALCEV / Novost v Priporočilnici: knjige, ki so predstavljene, lahko po novem ocenite, zapišete pa lahko tudi svoje mnenje. Ocenjujete in komentirate lahko mladi bralci in starši.  Vabljeni, da novo orodje preizkusite! Pred ocenjevanjem se je treba registrirati (oz. prijaviti, če ste že registrirani). Posamezno knjigo lahko ocenite samo enkrat.

Tudi pri BZ lahko otroci seveda sodelujejo po e-pošti in drugih elektronskih poteh.

Berete lahko skupaj, medgeneracijsko, izmenjujete mnenja o knjigah … Recitacije lahko posnamete, komentarje prav tako … Pri BZ »veljajo« vsi likovni izdelki, zapisi, komentarji, zvočni posnetki …

Za izposojo e-knjig v Biblosu   je potreben vpis v eno od splošnih knjižnic. Kako si v BIBLOSU izposodite e-knjige s člansko izkaznico splošne knjižnice: VIDEO NAVODILO.

Prelistajte kakšno revijo ali drugo spletno gradivo: mklj.si/gradivo/spletni-viri.

UPORABLJAJTE: • Portal Fran: Fran: https://fran.si/ Omogoča dostop do slovarskih informacij čim širšemu krogu uporabnikov, zato omogoča tako povsem preproste kakor tudi zelo kompleksne poizvedbe.

Portal Franček: https://www.franček.si/grade_selection?target=%2F Jezikovni portal za učence OŠ in SŠ (beta verzija) deluje od 21. 11. 2020. Trenutna okrnjena oblika se bo dopolnjevala v naslednjih tednih.

Digitalna knjižnico Slovenije: http://www.dlib.si/

Čebelice Oddaja Lahko noč, otroci Radijske igre za otroke Lahkonočnice Argeta Junior dogodivščine DOSTOP DO KNJIG ZALOŽBE GENIJA Založba Genija in NUK so uredili prost dostop do osemdesetih knjig, ki so na voljo v pdf, mobi, epub formatih in imajo tudi zapis v cobiss-u. Seznam vseh knjig založbe Genija: http://www.dlib.si/results/?query=%27keywords%3dGenija%27&fpublisher=Genija&faccess=public&pageS ize=100m

Morda še to: Knjige lahko pri večini založb kupujete tudi na daljavo (preko njihovih spletnih knjigarn), dostopne pa so tudi na policah velikih trgovskih centrov. Dobra novica: Slovenski knjižni sejem: www.knjiznisejem.si je podaljšan do 5. decembra.

Program: http://knjiznisejem.si/index.php/sl/e-sejem/program

(Skupno 42 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Aktualno. Zaznamek za trajno povezavo.