OKTOBER – MEDNARODNI MESEC ŠOLSKIH KNJIŽNIC

Mednarodno združenje šolskih knjižničarjev (IASL – International Association of School Librarianship)  tudi letos vabi k praznovanju in promociji šolskih knjižnic.

»Mednarodni dan šolskih knjižnic«,  22. oktober je dejansko prerasel v mednarodni mesec šolskih knjižnic.

Vabimo vas, da se tudi letos pridružite praznovanju Mednarodnega meseca šolskih knjižnic, ki se  nanaša na izzive, ki nam jih prinaša nova realnost – življenje in sobivanje s svetovno pandemijo koronavirusa. Vabimo vas, da razmišljate  o pomenu šolskih knjižnic pri iskanju poti do zdravja in dobrega počutja.

Vsako leto je naša knjižnica odprla svoja vrata v poznih večernih urah. Zaradi znanih ukrepov je letos to nemogoče, zato smo se učenke  knjižničarskega krožka z gospo knjižničarko  odločile, da  dogajanje v naši šolski knjižnici popestrimo z nekaterimi dejavnostmi.

  1. V vitrini pred v hodom v knjižnico si lahko ogledate razstavo. Razstavile smo knjige, ki so tako ali drugače povezane z šolsko knjižnico.
  2. Vabimo vas k tudi k sodelovanju za izbor naj knjige v preteklem šolskem letu, ki ga zaradi znanih dogodkov nismo mogli realizirati. Po opravljeni anketi, ki jo bomo izvedle pri razrednih urah, bomo ob koncu meseca objavile rezultate.
  3. Za vse, ki boste obiskali knjižnico v mesecu oktobru, bodo na voljo knjižna kazala različnih vrst.
  4. Zadajmo si cilj, da v mesecu oktobru vsaj enkrat obiščemo šolsko knjižnico in preberemo vsaj eno knjigo za bralno značko.
  5. V knjižnici smo v času, ko je bila knjižnica zaprta, vseeno nabavili kar veliko novih knjig. Na spletni strani knjižnice bomo objavili knjižne novosti. Vabljeni k ogledu.
  6. V času karantene so učenci zapisovali svoje misli o knjigah, ki so jih prebrali v času karantene. Ta priporočila si lahko preberete na spletni strani knjižnice – branje na daljavo. Morda na ta način najdete svojo, vam ljubo knjigo.
  1. Napišite kratek sestavek razmišljanje o branju knjig med karateno. Ali ste pogrešali knjižnico? Kako ste prišli do knjig? Kaj vam je pomenilo branje knjig v času karantene? Vse prispevke bomo prebrali, najboljše pa tudi nagradili.

Dekleta knjižničarskega krožka smo izdelale plakat in naj zapisale vse te  predloge. Ves mesec vas bo pred vrati knjižnice spominjal na naštete dejavnosti.

Učenke z mentorico

(Skupno 42 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Aktualno. Zaznamek za trajno povezavo.