Mednarodni dan pismenosti

dan_pismenostiMednarodni dan pismenosti (8. september) obeležuje pomen pismenosti za posameznike, skupnosti in družbe, tako nam sporoča UNESCO in nas opozarja, da se moramo zavedati, da smo kot posamezniki del nekega večjega sistema, kjer stanje nikakor ni tako, da bi – pomirjeni zaradi svojega blagostanja- lahko enostavno skomignili z rameni in odšli v lepši jutri. Da bo jutro naslednjega dne res lepo, je potrebno marsikaj postoriti že danes, tudi na področju pismenosti.

Irina Bokova, generalna direktorica OZN za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO), je v svojem sporočilu ob 8. septembru 2014 med drugim zapisala:

»Danes je na svetu 781 milijonov ljudi, ki ne znajo brati, ne pisati, ne računati. Dve tretjini teh predstavljajo ženske. Več kot 250 milijonov otrok ne zmore prebrati niti enega samega stavka. Kakšno družbo si bomo ustvarili z nepismeno mladino?V takem svetu ne želimo živeti.«

Morda bo prav letošnji mednarodni dan pismenosti tisti, ki bo koga opomnil na neločljivo povezanost med pismenim, osveščenim posameznikom in trajnostnim razvojem celotne družbe.

(Skupno 49 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Aktualno. Zaznamek za trajno povezavo.