8. september – Mednarodni dan pismenosti in dan boja proti nepismenosti in Nacionalni mesec skupnega branja

17. novembra je Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) določila 8. september za mednarodni dan pismenosti. Danes je na svetu skoraj 4 milijarde pismenih ljudi, kar je zadosten razlog za praznovanje mednarodnega dneva pismenosti. Da bi dosegli univerzalno pismenost, je potrebno bolj učinkovito delo ob istočasni oživitvi politične volje, ki bi težila k ustreznejšemu pristopu preprečevanja nepismenosti na lokalni, državni in mednarodni ravni.

BRALNA PISMENOST

V evropski raziskavi, v katero so bile vključene tudi slovenske šole, opravljeni v letu 2010, se je pokazalo, da so učenci v slovenskih šolah slabo bralno pismeni.

 Kaj sploh je bralna pismenost?

“Bralna pismenost pomeni razumevanje napisanih besedil, njihova uporaba in razmišljanje o njih, z namenom doseganja lastnih ciljev, nadaljnjega razvijanja lastnega znanja in potencialov ter sodelovanja v družbi.” (OECD)

Nepismenost je podobna svetu s samo enim vhodom, in ko vstopimo, ni tam ničesar. Pismenost me je rešila tega temnega sveta. Odklenila mi je tisoč vrat, skozi katera lahko vstopim. (Ernest Carr)

Svetovni dan pismenosti bodo po svetu zaznamovali številni dogodki, V Sloveniji se bo začel Nacionalni mesec skupnega branja od od 8. septembra (mednarodni dan pismenosti) do 13. oktobra (zaključek Tedna otroka).

Skupni cilj kampanje je dati vsakemu državljanu možnost postati bralec in polno sodelovati v evropski družbi.

Skladno z enim od ciljev pobude Evropa bere pa vas že zdaj pozivamo, da se nam pridružite pri 15 minutah branja ali glasnega branja na dan.

(Skupno 29 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Aktualno. Zaznamek za trajno povezavo.