Rastem s knjigo 2019

Že štirinajstič zapored poteka v letošnjem letu za sedmošolce projekt »Rastem s knjigo OŠ«. Na naši šoli v okviru tega projekta učence peljemo na obisk Splošne knjižnice Nova vas. Letošnji obisk je tako že za nami. Knjiga, ki so jo učenci dobili v okviru projekta, je tokrat knjiga pisateljice Janje Vidmar Elvis Škorc, genialni štor. Obisku knjižnice Nova vas namenimo eno šolsko uro, saj imajo tako učenci dovolj časa, da jih knjižničarji v knjižnici seznanijo z avtorjem izbrane knjige in s knjigo samo. Projekt , ki ga omogoča Javna agencija za knjigo RS (JAK), je med učenci zelo pozitivno sprejet in upamo, da bo ostal tudi vnaprej.

Darja Lorenčič Lašič, knjižničarka

Vsebina:
Elvis nima sreče. Oče je najraje na fitnesu, mama v sitni fazi, babica pa na rolerjih. Mlajši sestri Eli iz žepov padajo hrošči in pajki. Soseda je tako huda, da bi spravila pokonci še ležečega policaja. Elvis je genij, izumitelj, bejbisiter in laver, ki pri puncah nima šans, njegovi izumi so neuporabni, malčki pa morajo v njegovem varstvu paziti sami nase. Ampak ima pa super zbirko stripov in prijatelja, s katerim je fino molčati. Zaplete se, ko mama najavi novico, ki njegov lajf postavi na glavo.

O delu

Janja Vidmar se po daljšem premoru znova vrača z mladinskim romanom, a tokrat nekoliko drugače. Ne z delom, ki bi ga smeli šteti med mladinske problemske romane, ampak z lahkotnim, neobremenjenim najstniškim besedilom, ki se gladko bere in je podloženo tako s situacijskim kot tudi besednim humorjem. Res je, da tudi s problemi, a ti niso zaostreni, radikalni, usodni, so problemi, ki pač tarejo marsikaterega najstnika. Elvis Škorc, genialni štor namreč predstavlja izsek iz nekoliko bolj dinamičnega obdobja najstnika Elvisa. Pred bralca torej prihaja kratkočasno, dinamično, včasih tudi rahlo napeto in zabavno branje o najstniku z bolj ali manj problematičnimi sošolci in z mislimi o nadvse problematični punci.

Knjižno delo je izšlo v okviru knjižnega programa, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

(Skupno 86 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Aktualno. Zaznamek za trajno povezavo.