8. september – mednarodni dan pismenosti

Mednarodni dan pismenosti – 8. september je priložnost, ko posamezniki in skupnosti lahko ponovno odkrijejo veselje do branja, obenem pa dviga zavest o tem, da na svetu še vedno obstojijo takšni, ki nimajo dostopa do izobraževanja.

Kot poudarja Unesco na svoji spletni strani, je pismenost temeljna človekova pravica in osnova za vseživljenjsko učenje. Je bistvenega pomena za družbeni in človeški razvoj. Posameznikom, družinam in družbam predstavlja instrument, ki lahko pomaga izboljšati zdravje, dohodek in odnos do sveta.

Letošnje geslo je Pismenost in trajnostne družbe.

Unesco je mednarodni dan pismenosti proslavil na svojem sedežu v Parizu v prisotnosti generalne direktorice organizacije Irine Bokove. Kot je zapisala v poslanici, nove tehnologije, vključno z mobilnimi telefoni, ponujajo nove možnosti za pismenost za vse. Po njenem mnenju je treba vlagati več v skupne cilje, zato je pozvala vsako državo članico, da okrepi prizadevanja, tako politična kot finančna, s katerimi bi pismenost prepoznala kot enega najmočnejših pospeševalcev trajnostnega razvoja.

Prihodnost, ki si je želimo, se začne z abecedo,” je zapisala Bokova.

(Skupno 18 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Aktualno. Zaznamek za trajno povezavo.